W Polsce coraz większa popularnością cieszą się produkty sporządzone na egzotycznych owocach. Jednym z nich jest noni.

Roślina ta zwana jest morwą indyjską. Noni (Morinda citrifolia), to krzew pochodzący z południowo-wschodniej Azji i wysp Pacyfiku. Kwitnie i owocuje cały rok a jeżeli chodzi o glebę nie jest zbyt wymagająca rośliną. Jej właściwości i działanie od dawna doceniają mieszkańcy Polinezji. Nazywają oni ją „aspiryną przyszłości”. Morinda citrifolia zawiera spore ilości witaminy C, witaminy B3 a także żelaza i potasu. W polinezyjskiej medycynie ludowej surowcem leczniczym są prawie wszystkie części rośliny. W korzeniach morawy indyjskiej możemy znaleźć antrachiony, a w nasionach podwyższoną zawartość kwasu linolowego. Owoce natomiast zawierają polisacharyd noni-ppt, który nie występuje w żadnej innej roślinie. Na bazie tego specyfiku wytwarzane jest wiele preparatów. Sok wyciskany z jej owoców, zalecany jest na wiele schorzeń, między innymi takich jak rak, cukrzyca oraz choroby serca. Ponadto podobno może pomóc na reumatyzm, alergię, łuszczycę, infekcje zatok, bóle miesiączkowe, zapalenie stawów, wrzody, skręcenia, urazy, depresję, przeziębienie, grypę a także bóle głowy.
Warto jednak wiedzieć, iż nie jest on lekiem na wszystkie dolegliwości i ma działania niepożądane.

 

Kategoria: zdrowie