Gotuj sezonowe potrawy, korzystaj z dostaw i staraj się unikać porcjowanych posiłków.

Zaplanuj swoje menu na cały tydzień.

Wiedząc dokładnie, co masz na obiad każdego dnia, uchronisz się od spontanicznych wydatków na pierogi, gotowych dań i wszystkiego innego, co możesz znaleźć w supermarkecie. Zazwyczaj takie wizyty w sklepie kończą się tym, że zostawiasz przy kasie więcej, niż planowano.

Raz w tygodniu rób zakupy w hurtowni

Ogólnie rzecz biorąc, ceny w tych punktach sprzedaży są znacznie niższe niż w mniejszych sklepach w pobliżu domu lub biura.

Najlepiej udać się na duży tygodniowy zakup z listą — przygotujesz go na podstawie proponowanego tygodniowego menu. W ten sposób niczego nie zapomnisz i zmniejszysz ryzyko kupienia zbyt dużej ilości towaru.

Zamówienie produktów spożywczych z dostawą – informacje

To wskazówka dla tych, którzy ciągle popełniają powszechny błąd — wpadają do sklepu po chleb, a wychodzą z jabłkami, kiełbasą, ciasteczkami i bez chleba!

Dostawa jest często darmowa po przekroczeniu określonej kwoty zamówienia. Kupisz tylko to, czego potrzebujesz i nie nie wrzucisz do koszyka niczego dodatkowego.

Zwracaj uwagę na produkty z żółtymi etykietami cenowymi

Sklepy etykietują produkty w ten sposób, jeśli chcą je szybko sprzedać. Zazwyczaj cena na żółtej metce różni się od ceny standardowej o 30 procent lub więcej.

Skoncentruj się na produktach sezonowych

Klasycznym przykładem jest cukinia w sierpniu. Kosztują grosze i można z nich gotować placki i kotlety warzywne, oryginalną sałatkę z sosem sojowym i wiele innych dań.

To samo dotyczy ogórków, pomidorów i innych letnich warzyw i owoców. Z kolei w zimnej porze roku warto przejść na potrawy z długo przechowywanych produktów, takich jak kapusta, buraki, ziemniaki i marchew.