Gotuj sezonowe potrawy, korzystaj z dostaw i staraj się unikać porcjowanych posiłków.
Zaplanuj swoje menu na cały tydzień.
Wiedząc dokładnie, co masz na obiad każdego dnia, uchronisz się od spontanicznych wydatków na pierogi, gotowych dań i wszystkiego innego, co możesz znaleźć w supermarkecie. Zazwyczaj takie wizyty w sklepie kończą się tym, że zostawiasz przy kasie więcej, niż planowano.
Raz w tygodniu rób zakupy w hurtowni
Ogólnie rzecz biorąc, ceny w tych punktach sprzedaży są znacznie niższe niż w mniejszych sklepach w pobliżu domu lub biura.
Najlepiej udać się na duży tygodniowy zakup z listą — przygotujesz go na podstawie proponowanego tygodniowego menu. W ten sposób niczego nie zapomnisz i zmniejszysz ryzyko kupienia zbyt dużej ilości towaru.
Zamówienie produktów spożywczych z dostawą – informacje
To wskazówka dla tych, którzy ciągle popełniają powszechny błąd — wpadają do sklepu po chleb, a wychodzą z jabłkami, kiełbasą, ciasteczkami i bez chleba!
Dostawa jest często darmowa po przekroczeniu określonej kwoty zamówienia. Kupisz tylko to, czego potrzebujesz i nie nie wrzucisz do koszyka niczego dodatkowego.
Zwracaj uwagę na produkty z żółtymi etykietami cenowymi
Sklepy etykietują produkty w ten sposób, jeśli chcą je szybko sprzedać. Zazwyczaj cena na żółtej metce różni się od ceny standardowej o 30 procent lub więcej.
Skoncentruj się na produktach sezonowych
Klasycznym przykładem jest cukinia w sierpniu. Kosztują grosze i można z nich gotować placki i kotlety warzywne, oryginalną sałatkę z sosem sojowym i wiele innych dań.
To samo dotyczy ogórków, pomidorów i innych letnich warzyw i owoców. Z kolei w zimnej porze roku warto przejść na potrawy z długo przechowywanych produktów, takich jak kapusta, buraki, ziemniaki i marchew.
Najnowsze komentarze